Podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2021, odbyła się kolejna edycja konkursu Mistrz Karpia, w którym wzięły udział restaruacje z Doliny Baryczy ze swoimi zwycięskimi daniami z Kolacji Rybnych „Ryba do syta”. Nasza Karczma Rybna w Rudzie Żmigrodzkiej wystartowała z PIEROGAMI w dwóch odsłonach... i zdobyła tytuł MISTRZA KARPIA w kategorii potrawa z karpia! Jesteśmy bardzo dumni z tytułu i naszej Szefowej Kuchni :)))
W tym roku jury w składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców w kategorii nagroda jury (professional):
Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z karpia
Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z ryb słodkowodnych
Najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”
Pozostali uczestnicy również mieli niełatwe zadanie, ponieważ po skosztowaniu wszystkich potraw, jak zawsze zostali poproszeni o oddanie głosu na danie, które najbardziej zachwyciło ich podniebienia. W taki sposób wybrano zwycięzcę w kategorii nagroda publiczności:
Najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została:
Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach
Pyszne pierogi, które skradły serca jury, tylko na bazie karpia, ziemniaków i cebuli.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została:
Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową
Amur, ziemniaki, maślanka, oliwa koperkowa i tajemnicza gąbka pietruszkowa = czysta poezja.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
Karp, buraczki, ziemniaki i ser feta – tak niewiele potrzeba by stworzyć raj dla podniebienia.
Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille
Hrabia Sandacz – wykwintnie brzmi, wykwintnie wygląda i również tak smakuje. Królewskie danie na bazie sandacza, poru, papryki, cebuli, cukinii i pieczarek.
M. Skiba