• Certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego,
• Certykikat Organizacji Prodecentów "Polski Karp"
• Certyfikat Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych "Pan Karp"
potwierdzające, że jesteśmy producentem najwyższej jakości ryb hodowlanych przy wykorzystaniu tradycyjnych technologii, przyjaznej środowisku naturalnemu, zapewniającej ich wysoką jakość smakową i odżywczą. Ponadto nasze gospodarstwo uzyskuje corocznie Certyfikat Pan Karp.
Podczas chowu i hodowli ryb szczególnie dbamy o najwyższą jakość wody oraz podłoża, które istotne jest zwłaszcza w przypadku ryb karpiowatych. Znaczenie ma także karma. Ekologicznie hodowany karp karmiony jest zbożami najwyższej jakości, głównie jęczmieniem, pszenicą, żytem czy kukurydzą bez dodatku GMO, bez chemii. Dbamy także o dobrostan ryb: w ekologicznie prowadzonej hodowli - takiej jak nasza - zagęszczenie ryb jest dużo niższe niż u zwyczajowego producenta, który przedkłada zysk z produkcji większej liczby ryb nad dobre warunki ich rozwoju. W naszej hodowli nie stosuje się również chemii czy antybiotyków. Jesteśmy eko! Od początku działalności dbamy również o utrzymanie bioróżnorodności, zarówno w stawach jak i ich otoczeniu.
W 2022 roku zakupiliśmy stacjonarny zbiornik na paliwo, dzięki czemu ograniczyliśmy emisję spalin i zredukowaliśmy koszty częstych transportów po paliwo. Zakupiliśmy również karmniki dozujące paszę naturalną dla narybku, dzięki którym pasza nie marnuje się (to narybek decyduje kiedy i ile zjada paszy). W 2022 roku wycofaliśmy także stary i zakupiliśmy nowy gniotownik do rozdrabniania kukurydzy (pokarm dla ryb) - co pozwoliło na energooszczędne przygotowywanie naturalnej paszy dla ryb. Ponadto zakupiliśmy przyczepę samozbierającą do trawy - zebrana trawa zostanie wykorzystana jako naturalny kompost, którym będziemy nawozić stawy narybkowe.
Nasz "karp milicki" – ryba pełna witamin
KARP MILICKI z Doliny Baryczy został wpisany w 2006 roku na ministerialną LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH.Hodowla karpia trwa 3 lata. Słynie on z delikatnego mięsa i niepowtarzalnego smaku. Karp milicki jest prawdziwą kopalnią cennych dla organizmu ludzkiego nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Ogólnie karpia zalicza się do ryb średnio tłustych.
Skład chemiczny mięsa karpia milickiego:
• od 65 – 85% wody
• od 16 do 20% białka
• tylko 2-7% tłuszczu
• od 1 do 2 % soli mineralnych
Karp milicki zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych:
• witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca i układu nerwowego)
• witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy)
• witaminę B12 (znakomicie działa na układ nerwowy, ale i poprawia apetyt)
• szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń
W Polsce karpia jemy zazwyczaj raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, gdyż dzięki wartościom odżywczym karp korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w karpiu mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu, choroby wieńcowej i zawału serca.
Czy wiesz, że … 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal
W skrócie...
• Mamy 30 lat doświadczenia w hodowli ryb słodkowodnych
• Nasze ryby karmione są tylko naturalnymi paszami wysokiej jakości
• Odławiane ryby są następnie opłukiwane w wodzie przepływowej – mięso nie ma posmaku mułu
• Jako nieliczni jesteśmy uprawnieni do posługiwania się nazwą „karp milicki”
• Nasz karp posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego i Dolina Baryczy Poleca
• Dbamy o odpowiednie środowisko dla hodowli ryb - stawy utrzymane w wysokiej kulturze (odmulane, wapnowane)
• Tak utrzymane stawy są bogate w plankton, który wzbogaca ryby w witaminy
• Gwarantujemy pewne źródło pochodzenia karpia (własne wylęgi, pełny cykl hodowlany)
• Nasze ryby są regularnie badane weterynaryjnie i ichtiopatologicznie, dzięki czemu są zdrowe
Gospodarstwo Rybackie "Ruda Żmigrodzka, Dolny Śląsk |
Karczma Rybna "Ruda Żmigrodzka"
Jan K. Raftowicz | ul. Bielika 4
55-140 Ruda Żmigrodzka
Dolina Baryczy >> Dolny Śląsk
Mapa dojazdu
Karczma Rybna: | 609 856 026 |
karczma@raftowicz.pl |
Edukacja nad stawami: | 881 778 707 | edukacja@raftowicz.pl |
Sprzedaż żywych ryb: | 601 733 559 | traft@wp.pl | ryby@raftowicz.pl |
Łowisko wędkarskie: | 601 733 559 | traft@wp.pl | lowisko@raftowicz.pl |