Nasze dokonania

Kalendarz wydarzeń

  • 1991 r. – założenie firmy Gospodarstwo Rybackie  „Ruda Żmigrodzka” i wykupienie pierwszych gruntów pod stawy
  • 1992 r. – zakończenie budowy pierwszego największego Stawu Krzysztof Dolny, pierwsza sprzedaż żywych ryb
  • 1998 r. - otwarcie komercyjnego łowiska dla wędkarzy
  • 2000 r. - budowa rybakówki oraz 2 magazynów wodnych na ryby
  • 2002 r. – budowa tarlisk (płytkich stawów z trawiastym dnem, będących miejscem naturalnego tarła ryb i rozwoju ikry do momentu wylęgu) oraz zimochowów (stawów do przetrzymywania ryb obsadowych)
  • 2007 r. – otrzymanie Perły 2007 w prestiżowym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za karpia milickiego wędzonego
  • 2011 r. - budowa magazynu na paszę; organizacja na terenie gospodarstwa I Żmigrodzkiego Festiwalu Karpia
  • 2012 r. – rozpoczęcie budowy nowoczesnej płuczki (odłówki)
  • 2013 r. - rozpoczęcie budowy przetwórni; J.K. Raftowicz otrzymał Żmigrodzkiego Smoka Biznesu za prowadzenie działalności biznesowej
  • 2014 r. - rozpoczęcie budowy Karczmy Rybnej
  • 2015 r. - otwarcie Karczmy Rybnej, reaktywacja łowiska dla wędkarzy i uruchomienie przetwórni rybnej
  • 2015 r. - nasze gospodarstwo wraz z Karczzmą Rybną i łowiskiem wędkarskim znalazło się na Kolorowym Szlaku Karpia.
  • 2016 r. - I miejsce i tytuł "Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016" w kategorii "ryby" dla naszego karpia milickiego wędzonego w ramach festiwalu kulinarnego "Europa na widelcu" dla naszej Karczmy Rybnej
  • 2016 r. - zajęcie II miejsca w konkursie kulinarnym "Carpie iem" organizowanym w ramach Żmigrodzkiego Festiwalu "Karp w lesie" (2 paździerka 2016) za przygotowaną przez naszą Szefową Kuchni, Dorotę Witkowską, potrawę o nazwie "rybie oko"
  • 2016 r. - organizacja w ramach Dni Karpia 4 imprez: zawody wędkarskie dla dzieci oraz dorosłych (2 i 3 października), kolacje rybne (7 października i 5 listopada).
  • 2017 r. - udział po raz pierwszy w konkursie Mistrz Karpia w ramach zakończenia Dni Karpia 2016 (styczeń 2017). W tym roku jeszcze bez nagrody ;-)



smok biznesuLuty 2013 – Jan Krzysztof Raftowicz, właściciel Gospodarstwa Rybackiego „Ruda Żmigrodzka” otrzymał Żmigrodzkiego Smoka Sukcesu za prowadzenie działalności biznesowej. Więcej pod linkiem




perlaWrzesień 2007 – nasz karp milicki wędzony uzyskał najwyższe wyróżnienie w ogólnopolskiej VII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”  – Perłę 2007. To nagroda dla najlepszych produktów regionalnych i lokalnych z całej Polski. Konkurs został rozstrzygnięty podczas Międzynarodowych Tragów Hodowli Ogrodnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich FARMA w Poznaniu. Więcej pod linkiem

 

 

 Czerwiec 2016 - nasz KARP MILICKI WĘDZONY zdobył I miejsce w kategorii "ryby" w konkursie na "Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016" w ramach kulinarnego festiwalu "Europa na widelcu"; Do konkursu głoszono 84 produkty i przetwory z Dolnego Śląska w 9 kategoriach. Uroczyste ogłoszene wyników miało miejsce 3 czerwca 2016 na Wrocławskim Rynku;

Aktualności