Nasze ryby


DBP
logo zielona dolinaPodstawową rybą hodowlaną na terenie naszego gospodarstwa jest
KARP MILICKI, co roku opatrywany certyfikatem „Dolina Baryczy Poleca”. Jest to gwarancja  najwyższej jakości produktu i spełaniania wysokich norm hodowli karpi. Nasz karp milicki posiada także znak "Zielona Dolina Żywności i Zdrowia. Dolny Śląsk". 

 produkt tradycyjny
Karp milicki – to tradycyjny produkt regionalny, historycznie związany z Doliną Baryczy, oficjalnie wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa  Rozwoju Wsi. Oprócz karpia milickiego w naszej ofercie znajdują się sezonowo takie ryby jak: •  amur  •  sandacz  • szczupak • sum •  tołpyga    jesiotr  •  okoń  •  lin  •   amur  •  karaś. 
 
ptr
Wszystkie ryby hodowane u nas posiadają dodatkowo co roku odnawiany:

  Certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego,
  Certykikat Organizacji Prodecentów "Polski Karp"
Polski karp logo    • Certyfikat Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych "Pan Karp"
potwierdzające, że jesteśmy producentem najwyższej jakości ryb hodowlanych przy wykorzystaniu tradycyjnych technologii, przyjaznej środowisku naturalnemu, zapewniającej ich wysoką jakość smakową i odżywczą. Ponadto nasze gospodarstwo uzyskuje corocznie Certyfikat Pan Karp.

        


Od 30 lat 
prowadzimy sprzedaż zarówno hurtową, jak i detaliczną żywych ryb słodkowodnych oraz materiału obsadowego. Ponadto przez cały rok mamy w sprzedaży ryby patroszone, które poddawane są wstępnej obróbce w naszej mini przetwórni.
 
Czas na eko-ryby!

odłowy ryb
 
Nasza eko-hodowla ryb, jeszcze nie scertyfikowana

Podczas chowu i hodowli ryb szczególnie dbamy o najwyższą jakość wody oraz podłoża, które istotne jest zwłaszcza w przypadku ryb karpiowatych. Znaczenie ma także karma. Ekologicznie hodowany karp karmiony jest zbożami najwyższej jakości, głównie jęczmieniem, pszenicą, żytem czy kukurydzą bez dodatku GMO, bez chemii. Dbamy także o dobrostan ryb: w ekologicznie prowadzonej hodowli - takiej jak nasza - zagęszczenie ryb jest dużo niższe niż u zwyczajowego producenta, który przedkłada zysk z produkcji większej liczby ryb nad dobre warunki ich rozwoju. W naszej hodowli nie stosuje się również chemii czy antybiotyków. Jesteśmy eko! Od początku działalności dbamy również o utrzymanie bioróżnorodności, zarówno w stawach jak i ich otoczeniu.

W 2022 roku  zakupiliśmy stacjonarny zbiornik na paliwo, dzięki czemu ograniczyliśmy emisję spalin i zredukowaliśmy koszty częstych transportów po paliwo. Zakupiliśmy również karmniki dozujące paszę naturalną dla narybku, dzięki którym pasza nie marnuje się (to narybek decyduje kiedy i ile zjada paszy). W 2022 roku wycofaliśmy także stary i zakupiliśmy nowy gniotownik do rozdrabniania kukurydzy (pokarm dla ryb) - co pozwoliło na energooszczędne przygotowywanie naturalnej paszy dla ryb. Ponadto zakupiliśmy przyczepę samozbierającą do trawy - zebrana trawa zostanie wykorzystana jako naturalny kompost, którym będziemy nawozić stawy narybkowe.

Co decyduje o wyjątkowym smaku naszych ryb
Odłowy ryb prowadzone są przy dopływie świeżej wody, a odłowione ryby przetrzymywane w wodnych magazynach o dużych przepływach wody, co powoduje, że ryby przed sprzedażą pozbywają się zapachu i posmaku szlamu oraz resztek pokarmu ze swojego organizmu. Dzięki tym zabiegom karpie milickie są tak cenione za swoje walory smakowe.

Jak dbamy o zdrowie naszych ryb
Wykorzystując fakt, że nasze gospodarstwo jest umiejscowione poza obrębem rezerwatu przyrody, utrzymujemy stawy w wysokiej kulturze. W praktyce oznacza to, że zarówno dno łowiska jak i rowów jest każdego roku odmulane i wapnowane, co jest gwarancją zachowania wysokiej zdrowotności ryb.

odłowy rybPonadto hodowla naszego karpia milickiego odbywa się w systemie zamkniętym, tzn. na terenie gospodarstwa ma miejsce pełny cykl rozwoju tych ryb (od naturalnie złożonej ikry na naszych tarliskach, do karpia towarowego), który to cykl trwa 3 lata.

Ryby pod kontrolą
Co więcej na każdym etapie rozwoju karpie są badane ichtiopatologicznie i weterynaryjnie, a wszystkie ryby przeznaczone do konsumpcji posiadają aktualny wynik badania ryb oraz certyfikat jakości Polskiego Towarzystwa Rybackiego. Dzięki temu mamy pewność, że ryby są zdrowe, o najwyższej klasie mięsa. Poza tym dbamy o humanitarne traktowanie ryb w całym procesie hodowli i sprzedaży.

Pełnowartościowe mięso naszych ryb
Karpie milickie z naszych stawów karmione są wyłącznie naturalnymi paszami, a same stawy są wyjątkowo bogate w plankton roślinny i zwierzęcy, co dostarcza wszystkim hodowanym gatunkom ryb mnóstwa witamin i dodatkowych wartości odżywczych. Powyższe czynniki zapewniają prawidłowy rozwój ryb, większą ich odporność na choroby, odpowiedni wygląd oraz wyśmienity i niepowtarzalny smak.

Podsumowując...
Odpowiednia gospodarka stawowa i pewne źródło pochodzenia naszych ryb gwarantuje, że na Państwa talerze trafi smaczna i zdrowa ryba z naszych stawów.

Nasz "karp milicki" – ryba pełna witamin

karp milickiKARP MILICKI z Doliny Baryczy został wpisany w 2006 roku na ministerialną LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
Hodowla karpia trwa 3 lata. Słynie on z delikatnego mięsa i niepowtarzalnego smaku. Karp milicki jest prawdziwą kopalnią cennych dla organizmu ludzkiego nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Ogólnie karpia zalicza się do ryb średnio tłustych.

Skład chemiczny mięsa karpia milickiego:
• od 65 – 85% wody
• od 16 do 20% białka
• tylko 2-7% tłuszczu
• od 1 do 2 % soli mineralnych

karp milickiKarp milicki zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych:
witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca i układu nerwowego)
witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy)
witaminę B12 (znakomicie działa na układ nerwowy, ale i poprawia apetyt)
• szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń

W Polsce karpia jemy zazwyczaj raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, gdyż dzięki wartościom odżywczym karp korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w karpiu mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu, choroby wieńcowej i zawału serca.


Czy wiesz, że … 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal



W skrócie...

• Mamy 30 lat doświadczenia w hodowli ryb słodkowodnych
• Nasze ryby karmione są tylko naturalnymi paszami wysokiej jakości
• Odławiane ryby są następnie opłukiwane w wodzie przepływowej – mięso nie ma posmaku mułu
• Jako nieliczni jesteśmy uprawnieni do posługiwania się nazwą „karp milicki”
• Nasz karp posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego i Dolina Baryczy Poleca
• Dbamy o odpowiednie środowisko dla hodowli ryb - stawy utrzymane w wysokiej kulturze (odmulane, wapnowane)
• Tak utrzymane stawy są bogate w plankton, który wzbogaca ryby w witaminy
• Gwarantujemy pewne źródło pochodzenia karpia (własne wylęgi, pełny cykl hodowlany)
• Nasze ryby są regularnie badane weterynaryjnie i ichtiopatologicznie, dzięki czemu są zdrowe

 

Aktualności