Nasze ryby

Zadzwoń zanim przyjedziesz do naszego gospodarstwa po ryby 601 733 559

DBP
Podstawową rybą hodowlaną na terenie naszego gospodarstwa jest
KARP MILICKI, co roku opatrywany certyfikatem „Dolina Baryczy Poleca”. Jest to gwarancja  najwyższej jakości produktu i spełaniania wysokich norm hodowli karpi. Oprócz karpia milickiego w naszej ofercie znajdują się sezonowo takie ryby jak: •  amur  •  sandacz  • szczupak • sum •  tołpyga    jesiotr  •  okoń  •  lin  •   amur  •  karaś. 
 
ptr
Wszystkie ryby hodowane u nas posiadają dodatkowo co roku odnawiany:

  Certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego,
  Certykikat Organizacji Prodecentów "Polski Karp"
Polski karp logo  • Certyfikat Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych "Pan Karp"
potwierdzające, że jesteśmy producentem najwyższej jakości ryb hodowlanych przy wykorzystaniu tradycyjnych technologii, przyjaznej środowisku naturalnemu, zapewniającej ich wysoką jakość smakową i odżywczą. Ponadto nasze gospodarstwo uzyskuje corocznie Certyfikat Pan Karp.

        


Od 30 lat 
prowadzimy sprzedaż zarówno hurtową, jak i detaliczną żywych ryb słodkowodnych oraz materiału obsadowego. Ponadto przez cały rok mamy w sprzedaży ryby patroszone, które poddawane są wstępnej obróbce w naszej mini przetwórni.
 
Czas na eko-ryby!

odłowy ryb
 
Nasza eko-hodowla ryb, jeszcze nie scertyfikowana

Podczas chowu i hodowli ryb szczególnie dbamy o najwyższą jakość wody oraz podłoża, które istotne jest zwłaszcza w przypadku ryb karpiowatych. Znaczenie ma także karma. Ekologicznie hodowany karp karmiony jest zbożami najwyższej jakości, głównie jęczmieniem, pszenicą, żytem czy kukurydzą bez dodatku GMO, bez chemii. Dbamy także o dobrostan ryb: w ekologicznie prowadzonej hodowli - takiej jak nasza - zagęszczenie ryb jest dużo niższe niż u zwyczajowego producenta, który przedkłada zysk z produkcji większej liczby ryb nad dobre warunki ich rozwoju. W naszej hodowli nie stosuje się również chemii czy antybiotyków. Jesteśmy eko! Od początku działalności dbamy również o utrzymanie bioróżnorodności, zarówno w stawach jak i ich otoczeniu.

Co decyduje o wyjątkowym smaku naszych ryb
Odłowy ryb prowadzone są przy dopływie świeżej wody, a odłowione ryby przetrzymywane w wodnych magazynach o dużych przepływach wody, co powoduje, że ryby przed sprzedażą pozbywają się zapachu i posmaku szlamu oraz resztek pokarmu ze swojego organizmu. Dzięki tym zabiegom karpie milickie są tak cenione za swoje walory smakowe.

Jak dbamy o zdrowie naszych ryb
Wykorzystując fakt, że nasze gospodarstwo jest umiejscowione poza obrębem rezerwatu przyrody, utrzymujemy stawy w wysokiej kulturze. W praktyce oznacza to, że zarówno dno łowiska jak i rowów jest każdego roku odmulane i wapnowane, co jest gwarancją zachowania wysokiej zdrowotności ryb.

odłowy rybPonadto hodowla naszego karpia milickiego odbywa się w systemie zamkniętym, tzn. na terenie gospodarstwa ma miejsce pełny cykl rozwoju tych ryb (od naturalnie złożonej ikry na naszych tarliskach, do karpia towarowego), który to cykl trwa 3 lata.

Ryby pod kontrolą
Co więcej na każdym etapie rozwoju karpie są badane ichtiopatologicznie i weterynaryjnie, a wszystkie ryby przeznaczone do konsumpcji posiadają aktualny wynik badania ryb oraz certyfikat jakości Polskiego Towarzystwa Rybackiego. Dzięki temu mamy pewność, że ryby są zdrowe, o najwyższej klasie mięsa. Poza tym dbamy o humanitarne traktowanie ryb w całym procesie hodowli i sprzedaży.

Pełnowartościowe mięso naszych ryb
Karpie milickie z naszych stawów karmione są wyłącznie naturalnymi paszami, a same stawy są wyjątkowo bogate w plankton roślinny i zwierzęcy, co dostarcza wszystkim hodowanym gatunkom ryb mnóstwa witamin i dodatkowych wartości odżywczych. Powyższe czynniki zapewniają prawidłowy rozwój ryb, większą ich odporność na choroby, odpowiedni wygląd oraz wyśmienity i niepowtarzalny smak.

Podsumowując...
Odpowiednia gospodarka stawowa i pewne źródło pochodzenia naszych ryb gwarantuje, że na Państwa talerze trafi smaczna i zdrowa ryba z naszych stawów.

Nasz "karp milicki" – ryba pełna witamin

karp milickiKARP MILICKI z Doliny Baryczy został wpisany w 2006 roku na ministerialną LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
Hodowla karpia trwa 3 lata. Słynie on z delikatnego mięsa i niepowtarzalnego smaku. Karp milicki jest prawdziwą kopalnią cennych dla organizmu ludzkiego nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Ogólnie karpia zalicza się do ryb średnio tłustych.

Skład chemiczny mięsa karpia milickiego:
• od 65 – 85% wody
• od 16 do 20% białka
• tylko 2-7% tłuszczu
• od 1 do 2 % soli mineralnych

karp milickiKarp milicki zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych:
witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca i układu nerwowego)
witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy)
witaminę B12 (znakomicie działa na układ nerwowy, ale i poprawia apetyt)
• szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń

W Polsce karpia jemy zazwyczaj raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, gdyż dzięki wartościom odżywczym karp korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w karpiu mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu, choroby wieńcowej i zawału serca.


Czy wiesz, że … 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal



W skrócie...

• Mamy 30 lat doświadczenia w hodowli ryb słodkowodnych
• Nasze ryby karmione są tylko naturalnymi paszami wysokiej jakości
• Odławiane ryby są następnie opłukiwane w wodzie przepływowej – mięso nie ma posmaku mułu
• Jako nieliczni jesteśmy uprawnieni do posługiwania się nazwą „karp milicki”
• Nasz karp posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego i Dolina Baryczy Poleca
• Dbamy o odpowiednie środowisko dla hodowli ryb - stawy utrzymane w wysokiej kulturze (odmulane, wapnowane)
• Tak utrzymane stawy są bogate w plankton, który wzbogaca ryby w witaminy
• Gwarantujemy pewne źródło pochodzenia karpia (własne wylęgi, pełny cykl hodowlany)
• Nasze ryby są regularnie badane weterynaryjnie i ichtiopatologicznie, dzięki czemu są zdrowe

Aktualności